Současné pivovarnictví

V roce 2003 poprvé celkový export piva z ČR překročil 2 miliony hl. V České republice v tehdy bylo 36 sladoven, které vyrobily 483 693 tun sladu. Z toho vývoz činil  cca 44 % výroby. V roce 2007 bylo v ČR 48 fungujících průmyslových pivovarů, které vyrobily 18 548 314 hl piva, z toho bylo 2 129 848 hl vyvezeno. Roční spotřeba piva na jednoho obyvatele činila 160,9 l piva. Sedm největších pivovarů pokrývalo 84 % produkce českého piva (Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar, Staropramen, Královský pivovar Krušovice, PMS Přerov, Drinks Union, Starobrno).

Charakteristika českého piva

Historický vývoj českého pivovarnictví, kvalita českých surovin, pracovitost a odbornost českých sládků a možná i nedostupnost investic na modernizace pivovarů v posledním období měly za následek, že chuť českého piva je dnes poněkud odlišná než v zahraničí. České pivo je obecně mnohem voňavější a chutnější než zahraniční piva, což se dá i dokázat při chemickém rozboru piv. Již na první pohled i laik pozná, že české pivo má o něco tmavší barvu a bohatší pěnu. Zásadním rozdílem oproti ostatním druhům piva je přítomnost tzv. neprokvašeného extraktu, sacharidických složek, které dodávají pivu plnost a spolu s nasycením oxidem uhličitým i chuť k dalšímu napití. Zbytkový extrakt je doprovázen polyfenoly, které mají vedle jemné hořkosti antioxidační funkci a jejichž přítomnost je předmětem výzkumu.

Závěr

Naše republika mezi přední světové výrobce a zaujímá 15. místo na světě. Ve spotřebě piva, která dosahovala  160,9 l na osobu za rok 2003, jsme již několik let na prvním místě na světě. Pokles výroby a spotřeby piva v ČR nastal po světové hospodářské krizi v roce 2009 a po zvýšení spotřební daně u piva v roce 2010. V roce 2014 český národ opět obhájil své prvenství ve spotřebě piva na osobu za rok a to se 144 litry na hlavu a za rok 2017 to bylo přibližně 164 litrů na osobu. Spotřeba piva mírně klesá na celém světě, takže vrcholovou příčku stále držíme. Na tuzemském trhu také nově vzrůstá počet minipivovarů, které vyrábějí speciální piva. V roce 2015 se Česká republika navíc stala státem s největším počtem pivovarů v přepočtu na obyvatele země.

Vývoj pivovarnictví u nás se dá očekávat v tendencích ostatních evropských států kde je dvacítka velkých pivovarů na tisíc malých. Již třetím rokem po sobě  Česká Republika zažívá renesanci ve vzniku nových pivovarů. Průměrně každý týden u nás vzniká každý týden jeden nový pivovar. Malé pivovary tak pro konzervativní Čechy v poslední době představují rozmanitost chutí jiných pivních stylů než klasický ležák.

volně upraveno dle https://beerweb.cz/o-pivu/pivni-styl
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky